27 d’agost 2017

Aprendre a odiar

Les morts dramàtiques d’aquests dies m’agafen lluny de Barcelona. La distància no disminueix ni la meva desesperació ni la meva solidaritat, però m’estalvia una immersió informativa caòtica, tendenciosa, odiosa, plena de tribalismes. No sé què coneixerem al llarg de la setmana que transcorrerà entre l’escriptura d’aquest text i la seva publicació i no vull fer més anàlisis sobre els radicalismes (en aquesta mateixa columna he abordat el tema massa vegades, amb certa dosi de fatídic vaticini). Ara em preocupa l’odi, com educar l’odi, en l’odi, contra l’odi. La neta preadolescent ha sigut la meva primera corresponsal via WhatsApp i començo a descobrir el caos dels arguments en les xarxes dels més joves, la renaixença de vells odis, la construcció de nous enemics. ¿On estan col·locant en els seus imaginaris la desraó d’un quasi company d’institut que distribueix la mort?

26 d’agost 2017



Toffler explicaba: «La sociedad necesita personas que se ocupen de los ancianos y que sepan cómo ser compasivos y honestos. La sociedad necesita gente que trabaje en los hospitales. La sociedad necesita todo tipo de habilidades que no son sólo cognitivas, son emocionales, son afectivas. No podemos montar la sociedad sobre datos».
Se le suele atribuir la frase: «Los analfabetos del siglo XXI no serán aquellos que no sepan leer y escribir, sino aquellos que no sepan aprender, desaprender y reaprender.» Esta idea, sin embargo, es de Herbert Gerjuoy, citada por Toffler en El shock del futuro.

25 d’agost 2017


dijous, 24 d’agost de 2017

Profe, què ha passat?
2a part Profe, qui són els dolents?














Després dels terribles fets a les Rambles de Barcelona m’agradaria reflexionar sobre el que ens toca fer als mestres, professorat, monitores i monitors de temps lliure, educadores i educadors socials i a altres col·lectius que ajuden a l’educació. No és un tema que podem deixar passar, quan comencin les activitats acadèmiques, per exemple, el record encara perdurarà. Cal contestar totes les preguntes dels infants o adolescents, cal fins i tot provocar diàlegs sobre els fets perquè es puguin manifestar els sentiments o emocions presents... cal ajudar-los com adults a elaborar els dols i les explicacions racionals i emocionals. 

23 d’agost 2017





12/08/2017

Amagar les contradiccions educatives

Estem de vacances. Tots els problemes educatius poden esperar
 i no seré jo qui afegeixi preocupacions a la canícula d’agost.
Però, amb les turbulències polítiques que aquests dies ho
contaminen tot, potser cal recordar, amb la calma de la felicitat,
les perplexitats educatives amb què al setembre ens retrobarem.
Portem mesos obviant la complexitat. Els nostres infants i
adolescents escolten reiteradament que tot és blanc o negre i
l’educativament raonable sempre ha estat ajudar a descobrir
els matisos. Fins ara educàvem per construir junts la veritat,
mai per creure-la, i ara ens envaeixen els dogmes.
La clau de tot projecte educatiu és la diversitat de diversitats.
Però fa dies que senten els adults practicar la diferència que
es basa en la comparació. Aprenen ràpidament que són bons
perquè n’hi ha d’altres pitjors, en un altre barri, més enllà
d’alguna imaginària frontera, amb pares amb idees diferents.
Se suposa que educàvem per a la responsabilitat, per descobrir l
a implicació personal en els esdeveniments. Ara veuen que,
aparentment, tot té una causa i un únic culpable.

Signo editores recomienda webs literarias con las mejores opiniones




Signo editores aprovechando que estamos en verano y hay más tiempo para bucear por la red, leer y encontrar blogs literarios influyentes ha realizado un recopilatorio de las webs literarias con mejores opiniones. Se trata de una pequeña selección realizada con nuestra ayuda, porque lo importante en este caso no es la cantidad, sino la calidad.

19 d’agost 2017

Homenatge a BARCELONA

La calle más alegre del mundo, la calle donde viven juntas a la vez las cuatro estaciones de año, la única calle de la tierra que yo desearía que no se acabara nunca, rica en sonidos, abundante de brisas, hermosa de encuentros, antigua de sangre: La Rambla de Barcelona.

Federico García Lorca


 














"Archivo de la cortesía, albergue de los extranjeros, hospital de los pobres, patria de los valientes, venganza de los ofendidos y correspondencia grata de firmes amistades, y en sitio y en belleza única; y aunque los sucesos que en ella me han sucedido no son de mucho gusto, sino de mucha pesadumbre, los llevo sin ella, sólo por haberla visto".
Miguel de Cervantes

16 d’agost 2017


Sonreir es divertido

Personal investigador de la Universitat Jaume I, la Universitat Politècnica de València y la Universitat de València han desarrollado un programa autoaplicado en Internet para la prevención y tratamiento de los trastornos emocionales. 

15 d’agost 2017

Habilidades para los niños del futuro

¿Cómo preparar a los niños si los empleos del mañana no existen hoy?

Zach Klein narraba en primera persona cómo le encantaba "jugar a Sim City y diseñar páginas web" de pequeño. Pero con cierto sentimiento de culpa cuando entró en la escuela secundaria se obligó a dedicarle menos tiempo al ordenador y más al deporte. Con el tiempo acabó mudándose a Nueva York y fundando una compañía, Vimeo –una especie de YouTube más elitista y sofisticado– que se vendió por una cifra millonaria a los pocos años. "Mi pasión original por Internet resultó ser muy valiosa para la economía una década después". A lo que añade: "Es difícil predecir qué habilidades serán más valiosas en el futuro. Y todavía más complicado dar con la conexión entre los intereses de los niños y esas habilidades".
A Klein le gusta poner a Minecraft como ejemplo: los niños actuales están aprendiendo a diseñar en 3D con este juego en el que se construyen mundos y edificios como si fueran parte de un gigantesco Lego virtual sin límite. De hecho, lo que empezó como un simple juego ya es una herramienta en miles de escuelas.

El 65% de los niños acabarán trabajando en algo que no se ha inventado todavía

12 d’agost 2017



Irán, la poesía como sinónimo de conciencia y persecución
Irán es uno de los pocos países del mundo que trata a sus poetas como celebridades (en vida) y cuyos recitales son tan multitudinarios como sería en España un concierto de pop.
Quizás, se debe a que el entendimiento social de la poesía es mucho más profundo: no se trata solo de belleza, es un instrumento de conciencia colectiva y de defensa de las libertades.