11 de juny 2022

 

Per què es imprescindible una biblioteca escolar

 

Ahir  van dir a Tv3 que a Salt tenen aules perquè els joves puguin estudiar, compartir, preparar els exàmens,... Tenen a la seva disposició ordenadors portàtils, un pedagog que els ajuda quan ho necessiten.

No es això una part de la biblioteca escolar?

 

També ara se’n parla de la necessitat o no de la Biblioteca  Escolar.  Sembla que internet, que les xarxes, ho poden substituir tot. Aquí els meus motius.

 

Una Biblioteca  Escolar  desenvolupa el projecte de l’escola:

Una escola que té en compte les dimensions afectives, dona confiança, permet l’intercanvi amb altres, afavoreix la imaginació..... Els ajuda a aprendre a organitzar-se, reapropiar-se del temps, aprendre a viure junts. Prefereix la creativitat.

 

Una escola que treballa o dona suport la comprensió de la lectura: la lectura en comú (per la correcció i per compartir), la lectura individual, la lectura compartida a casa.

Lectures que tenen en compte el nivell del lector (avaluació inicial) i la qualitat dels documents (text i imatge).

 

Una escola que sap crear el gust i el plaer de la lectura en la narrativa, formadora de la personalitat.

Narració i poesia: escoltar un poema diari, explicar sovint contes populars o literaris a totes les edats. Ens reflectim  en la narració, aprenem a narrar-nos.

Aprenem a adquirir l’allunyament, aprenem a posar distància, adquirir  consciència.

Donem constància a la creació literària i l’artística a totes les edats (amb text o amb imatges, ...fins el còmic).

 

 Una lectura com a instrument d’aprenentatge: un tema ( que en sé, que vull saber, recullo dades, observo, que diuen els altres, elaboro o interpreto, trec conclusions, reviso i critico, exposo, dialogo).

 

Es vetlla també pel que fa als altres formats: atenció a la seguretat (d’on surt, on ho guardo, on soc i on vaig,..). Una noia del grup de Salt deia: - Aquí em costa més treure el mòbil!!

La privacitat (a qui li faig arribar, amb qui em comunico, quines dades personals dono,...).

 

Agrupar-se, compartir, ser crític, en fi, socialitzar-se ho permet la lectura i l’escriptura amb una adult que respongui als seus dubtes, en un lloc tranquil amb llibertat i  recursos seleccionats i graduats:   Això es el que fa l'escola amb  BIBLIOTECA ESCOLAR


A.    Lisson

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada