11 d’octubre 2020


Deu contes sobre escola i emocions en temps de pandèmia

Ja ha tornat l’escola!... Però encara ens hi estem acostumant després de sis mesos d’absència. Per tal d’acompanyar als nens i nenes en aquest incert període, tant des de casa com des de l’escola, us proposem una selecció de lectures per infantil i primària que de ben segur us seran de gran utilitat.

·       14 contes infantils que combaten l’emergència climàtica

·       10 contes i novel·les per treballar la malaltia, la mort i el dol

·       20 contes per treballar les emocions amb els infants

Mar Domènech

02.10.2020 - 00:13

  

 

Anem a l’escola

https://diarieducacio.cat/wp-content/uploads/2020/10/cat3.jpg

A través de la Duna i els seus companys de classe coneixerem el dia a dia d’una escola de primària. Com arriben a l’escola, com passen llista a la classe, les matèries que hi treballen (des de geografia, art, ciència o matemàtiques), l’estona de pati, l’hora de dinar i com marxen tots cap a casa amb ganes de tornar-hi l’endemà. Les il·lustracions de Rose Blake, d’estil naïf i plenes de detalls, donen vida en aquesta escola que podria ser qualsevol de les que hi ha al nostre barri, poble o ciutat. En cada doble pàgina anirem coneixent també als seus alumnes, cadascun d’ells amb la seva pròpia personalitat, interessos i qualitats. De fet, al final del llibre veurem un assaig de teatre a on cada un representa la professió que li agradaria fer de gran. Un llibre que ens recorda la important funció educativa, socialitzadora i també igualitària que té l’escola per a la comunitat.


La Mama va a l’escola

https://diarieducacio.cat/wp-content/uploads/2020/10/cat6.jpg

El primer dia d’escola per als que comencen P3 o també per als qui són nous a la classe sempre és un dia complicat, tant per als nens i nenes com per als pares i mares. La protagonista d’aquesta història així ho viu, però hi dóna un gir inesperat quan aconsegueix que la seva mare es quedi a passar el dia a l’escola. Així veurem com la mare intenta imitar els nens però sense massa èxit: no retalla bé, canta massa fort, s’encalla en un tub a l’hora de psicomotricitat, ronca a la migdiada i no deixa dormir als altres nens… Pobre mare! Sembla que més que fer companyia a la seva filla, l’empipa i li fa passar vergonya. Al final, la mare pot marxar i la nena se n’adona que l’escola és molt més divertida sense els pares. Un llibre ple d’humor i ironia que de ben segur ens ajudarà a fer més suau i portadors els primers dies d’escola.


No llepis aquest llibre! És ple de gèrmens

https://diarieducacio.cat/wp-content/uploads/2020/10/cat2.jpg

Si els més petits us pregunten com és un microbi o una bactèria, i no teniu clar quina resposta donar, aquest llibre us ajudarà molt. A través de fotografies augmentades, ens apropem al paper, al cotó, a les dents i a la pell humana per veure el món microscòpic que hi ha en ells. Indrets ben coneguts que ara ens sorprendran per als éssers que hi viuen. Acompanyarem una E. coli a passejar per diferents superfícies, a on coneixerem també un estreptococ, un fong i una Corina bactèria. Un llibre interactiu i divertit per entendre com son, a on viuen i què fan els microbis i les bactèries. Aquest títol ja ha obtingut diversos guardons entre els quals destaquen el White Ravens de 2018 i el Premi Eve Pownal al Millor Llibre Informatiu de Children Book Council of Australia. Un imprescindible per a la tornada a l’escola i per comprendre la necessitat de tenir cura dels hàbits d’higiene per protegir la nostra salut i també la dels altres.


La meva Guia, el meu Capità

https://diarieducacio.cat/wp-content/uploads/2020/10/cat1.jpg

El camí cap a l’escola sempre és un moment únic i màgic, i més encara quan el podem fer en família. Els protagonistes d’aquesta història són un pare, el capità, i la seva filla, la guia. Els dos tenen problemes de visió però això no impedeix que cada matí quan van cap a l’escola facin volar la seva imaginació. Es deixen guiar pels sons, sorolls, veus i fins i tot, la música i els ritmes. Per ella el seu pare, tot i ser cec, té la capacitat de percebre molt més que cap altre persona al món. I ella té una enorme capacitat de jugar a crear mons fantàstics per allà a on passa. Un llibre que ens parla de l’admiració sense límits entre pares i fills. Les il·lustracions a tot color semblen fotografies, i dibuixen a la perfecció les expressions de les cares.


Contes per a salvar el planeta

https://diarieducacio.cat/wp-content/uploads/2020/10/cat8.jpg

Ara més que mai els infants són conscients de la crisi mediambiental que pateix el nostre planeta. Ells són els primers a cuidar-lo i estimar-lo, perquè tenen clar que sense planeta no hi ha futur. A través de sis contes coneixerem els principals problemes mediambientals a què ens enfrontem: la invasió del plàstic al mar, la desforestació, la contaminació de les aigües, l’extinció d’algunes espècies d’animals, l’escalfament global. Relats breus on la natura, els animals i els nens són els principals protagonistes. Amb precioses il·lustracions a tot color, cada conte també va acompanyat d’unes pàgines informatives sobre cadascun dels problemes plantejats, quins projectes ja s’estan desenvolupant al respecte i de reflexió de com hi podem ajudar. I al final de llibre els petits lectors hi trobaran una carta de la Mare Natura a on els recorda el seu paper en aquest gran repte de salvar el nostre ecosistema.


Cosas que cambian. Y que a veces nos asustan

https://diarieducacio.cat/wp-content/uploads/2020/10/Cosas_que_cambian.jpg

A la vida sempre hi ha moments en els quals hem de fer front a les nostres pors. Quelcom que no sempre és fàcil i molt menys per a un nen/a. Aquesta és l’emoció que senten els protagonistes d’aquest conte. Aleix, Ana, Lucas, Ian i María estan vivint moments importants a les seves vides. Com una separació familiar, el canvi de ciutat, l’arribada d’un germà, l’adeu a un bon amic, etc. La por s’ha apoderat d’ells, se senten estranys i el seu comportament s’ha transformat. Tots canvien quan aconsegueixen expressar i reconèixer les seves emocions. Els adults podem ajudar els nens a reconèixer l’emoció de la por, a acceptar-la i a expressar-la. Les situacions noves i els processos de canvi acostumen a portar amb si també desconfiança i inseguretat, així que és important estar atents i acompanyar-los en el procés.


Contes per a una nova realitat

https://diarieducacio.cat/wp-content/uploads/2020/10/cat7.jpg

El darrer títol de l’aclamada Begoña Ibarrola ens serà molt útil tant a casa com a l’escola per gestionar la tornada a la nova realitat. En aquest hi trobem quatre contes que retraten a la perfecció situacions viscudes durant el confinament i d’altres que podem tenir en l’actualitat. Els seus protagonistes són nens i nenes que viuen emocions, preocupacions i experiències amb les que de ben segur s’hi veuran reflectits els petits lectors. Una molt bona eina que ens ajudarà a tots a recuperar la confiança amb l’exterior, les rutines, etc. I sobretot, a fer front als nous hàbits d’higiene, les noves mesures, i sobretot a les emocions viscudes i a les noves que vindran. Però aquest també es un reconeixement a les coses bones que ens ha portat la pandèmia i un cant a l’optimisme perquè aquesta realitat sigui més amable i planera per a la infància.


Florence Nightingale. La primera infermera de la història

https://diarieducacio.cat/wp-content/uploads/2020/10/cat5.jpg

Dins la col·lecció de biografies il·lustrades Els meus petits herois de Shackleton Kids trobem diferents figures històriques que amb la seva tasca han contribuït a fer del món un lloc millor. Una de les seves darreres novetats ha estat Florence Nightingale, la primera infermera professional i inspiradora de la Creu Roja. Els joves lectors coneixeran així la vida d’una personalitat que va fer canviar els hospitals de dalt a baix. Aquesta infermera es va adonar que moltes malalties podien prevenir-se si es milloraven les condicions higièniques dels pacients i dels centres sanitaris. Amb aquest títol, l’editorial també se suma a l’agraïment als professionals del món sanitari. De fet, una part dels beneficis de la publicació es destinen a la Creu Roja. A més, al final del llibre podem trobar material didàctic i informació complementària per poder seguir treballant el personatge.


Amb calma

https://diarieducacio.cat/wp-content/uploads/2020/10/cat4.jpg

Amb el confinament moltes famílies han après a connectar amb la natura d’una altra manera. Quan ens hem sentit privats d’ella, l’hem trobat molt a faltar. Perquè, tal i com ens mostra aquest llibre, la natura que ens envolta fa meravelles constantment. Però sovint, els humans no ens n’adonem o no ens prenem la calma per parar i admirar-les tranquil·lament. En aquest preciós llibre il·lustrat hi trobem 50 històries naturals com tots els cicles de la lluna, un gira-sol que segueix el sol, un pollet que surt de l’ou o com una ostra fa una perla. Transformacions naturals molt ben dibuixades i amb explicacions fàcils d’entendre. Una invitació a sortir a passejar a l’aire lliure i fixar-nos en la bellesa que s’amaga en la naturalesa.


Me aburro

https://diarieducacio.cat/wp-content/uploads/2020/10/me-aburro.jpgQuè passaria a casa si ens quedéssim sense wifi? Aquesta és la situació que viuen tres germans que es queden a casa amb la cangur mentre els seus pares estan fora treballant. Iván, de deu anys, Lea, de vuit, i Nora, de sis, avui s’entretenen la tauleta i la televisió, ja que Leire, la seva cangur, té exàmens i ha d’estudiar. Estan molt entretinguts fins que, de cop, es queden sense wifi. Iván i Nora estan desconcertats, no saben que fer sense les pantalles. Lea els repta a avorrir-se, però no saben molt bé com fer-ho. Així comença la seva experimentació en un món sense pantalles en el qual hauran d’explorar la seva imaginació i creativitat. Al final els tres germans aprenen que quan un s’avorreix s’inventa nous jocs i maneres de passar-ho bé. Un fabulós relat per treballar a casa o al col·le l’alternativa a les pantalles.

En temps difícils… Ens necessitem més que mai, fes-te subscriptor de El Diari de l'Educació

·       contes

·       Emocions

Leave a comment

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada