13 de març 2020

14 contes infantils que combaten l’emergència climàtica

Diumenge se celebra el Dia Mundial de l’Educació Ambiental, una diada més necessària i oportuna que mai. Els contes ens poden ajudar a treballar aquesta temàtica a casa i a l’escola, i a fer que petits i grans ens la prenguem molt seriosament, d’ara endavant.
24.01.2020 - 00:35
  


iStock
  • Patrick George
  • Editorial Juventud
  • A partir de 3 anys
Hi ha preguntes que ens fan els infants difícils de contestar. Una d’elles és: “Què podem fer per a ajudar a salvar el planeta?”. En aquest llibre hi podem trobar la resposta. A cada doble pàgina hi trobem una acció que ens ajuda a cuidar del nostre món. Com, per exemple, anar en bicicleta i no en cotxe per mantenir l’aire net. O llançar les escombraries a on els pertoca. A més, al girar les pàgines transparents veurem els beneficis que ens aporta cada gest. Ha arribat el moment de poder actuar per protegir i salvar el nostre planeta d’una manera interactiva i divertida.



  • Jean-Michel Billioud i Julien Castanié
  • Editorial Cruïlla
  • A partir de 3 anys
Aquest és un d’aquells llibres que els nens, cada vegada que l’obren i se’l miren, aprenen alguna cosa nova. A través dels seus desplegables, els més petits podran conèixer una mica més el nostre planeta, l’únic en el qual de moment sabem que hi ha vida humana. Però… com l’ha afectat l’acció de l’home? Quins canvis ha viscut al llarg dels segles? Una proposta ben interessant, que ens ajudarà a reflexionar plegats una mica més sobre la importància de tenir cura del nostre entorn natural.



  • De Lucy Letherland i Emily Hawkins
  • Editorial Flamboyant
  • A partir de 4 anys
Anomenem Terra al nostre planeta, si bé aquest està cobert per gairebé tres quartes parts d’aigua. Un total de 5 oceans banyen les nostres costes i sovint no som conscients de la gran riquesa de criatures marines i hàbitats subaqüàtics que s’hi amaguen. En els oceans trobem des de l’animal més gran del món, la balena blanca, fins a alguns dels microbis més minúsculs mai vistos. En l’actualitat, aquests ecosistemes estan en greu perill a causa de l’acció humana.
Un llibre magníficament il·lustrat per llegir en família i anar coneixent els diferents éssers vius que habiten els nostres oceans, saber com són i alguna curiositat. A més, inclou un apartat que és un joc que ens convida a reflexionar sobre la importància dels oceans i què podem fer per ajudar a protegir-los. També existeix un petit joc de buscar diferents elements amagats entre les pàgines del llibre. Des de l’any passat, l’Editorial Flamboyant treballa més intensament contra el canvi climàtic. Gràcies a la creació d’un projecte de sostenibilitat integral, l’editorial ha obtingut el Certificat de Neutralitat Climàtica.


  • Kaia Dahle Nyhus
  • Editorial Takatuka
  • A partir de 5 anys
Aquest llibre ens narra d’una forma poètica i sarcàstica com va néixer el món, els planetes, la vida en la Terra, l’evolució de les espècies i a grans trets la història de la humanitat. De fet, és amb l’arribada dels humans i el seu afany de més i més, el que fa que el món comenci a sentir-se cansat. Ell ja ha acabat el seu treball, ha creat la vida i el que és necessari per poder viure. En canvi, les persones hem continuat fabricant i inventant noves coses que ens han portat progrés, però que també ens han portat destrucció. Vivim en un no parar. Arribarà el dia que el món dirà prou o serem nosaltres que fugirem a un altre planeta? Ara més que mai, és moment de recordar-nos la immensa riquesa i gratitud que ens ofereix cada dia el nostre planeta. Un llibre que fa reflexionar a petits i grans. D’il·lustracions abstractes i plenes de color, i fins i tot guanyador del Premi de la Crítica de Noruega 2018.


  • Marie G. Rohde
  • Zahorí Books
  • A partir de 5 anys
Com podem explicar als més petits de casa les causes del canvi climàtic? Els contes sempre seran una gran eina, com aquesta proposta de Zahorí Books. D’una forma divertida i amena, fa una recopilació de les amenaces reals del nostre planeta. En cada doble pàgina trobem un monstre batejat amb un joc de paraules. Cadascun d’ells correspon a fenòmens reals del canvi climàtic i de l’acció humana que ja estan posant en perill la Terra. Un total de 22 éssers tenen a tothom terroritzats. Així, trobem a l’immens Basurokong, el desagradable Esmogodón, l’enganxós quitrà, el famolenc talaloco o l’invasiu Urbanosauro. El llibre acaba amb un glossari de paraules clau i un joc a través del qual els nens podran saber com combatre i evitar aquests mals. A més, per acabar, fan una crida a petits herois mediambientals perquè s’apuntin al seu “Club del Petit activista” en el qual els nens i nenes ajudaran al planeta a través de projectes mediambientals que apadrina l’editorial.


  • Kathrin Jacobsen i Robin Jacobs
  • Coco Books editorial
  • A partir de 6 anys
Amb aquest llibre el lector podrà situar-se una mica millor sobre el mapa per entendre on es troba, com és el nostre món o qui som. A més d’explorar el fons de la mar i sortir a l’espai sideral. Aquesta nova proposta de Coco Books segueix la seva línia editorial convidant, com sempre, al nen a interactuar amb el llibre. Ple de dades i xifres, amb mapes i gràfics per completar i acolorir. Les belles il·lustracions de Kathrin Jacobsen embarcaran als joves lectors en un viatge apassionant al voltant del nostre estrany i meravellós planeta i els permetran dibuixar plànols de ciutats i mapes de països, comparar les poblacions i religions del món. Estás aquí és una estimulant introducció pràctica i creativa a la geografia que elogia la diversitat cultural, analitza les diferències, mostra l’acció de l’ésser humà sobre la naturalesa, revela la necessitat de la protecció mediambiental, ens transporta als oceans, ens dóna la clau per entendre la Terra i ens ensenya que el planeta on vivim és un més en l’univers i que tu estàs just aquí!


  • Raül Hurtado, José Ibánez i Claudia Mosquera
  • Andana Editorial
  • A partir de 6 anys.
Els protagonistes d’aquesta història, Greta i Aldo, amb l’ajuda de la seva amiga Isa, tenen una missió: aturar la invasió silenciosa en el nostre planeta d’un perillós monstre, el plàstic. Aquest àlbum informatiu ens explica com i quan es va inventar aquest material, on està present en l’actualitat i ens avisa de les greus conseqüències que tindrà el seu ús abusiu. Com que el 2050 hi haurà tants plàstics com peixos al mar o que 12 milions de tones d’aquesta matèria pararan als nostres oceans cada any, danyant els ecosistemes marins i entrant en la cadena alimentària. Els petits protagonistes aprendran detalls i curiositats sobre com es fabrica el plàstic, la seva curta vida útil enfront la llarga vida residual i com es pot reciclar. El conte acaba amb 10 propostes per dur a terme en el nostre dia a dia, per així, entre tots, aturar aquesta invasió.



  • Martin Dorey i Tim Wesson
  • Destino Infantil & Juvenil
  • A partir de 7 anys
Quin nen no vol ser un superheroi? No tots els superherois volen ni salven el món d’invasors alienígenes, també n’hi ha que fan tasques senzilles i rutinàries, que triguen només dos minuts però que tenen un impacte enorme. Aquests són els que lluiten contra el plàstic i salvaran els oceans de convertir-se en abocadors de residus que perjudiquen la salut del medi ambient i dels mateixos humans. Aquest llibre, en forma de novel·la per als qui ja llegeixen, és una guia amb 16 missions per evitar generar residus plàstics en el nostre dia a dia a casa, a la motxilla, a les festes d’aniversaris, etc. Al final el lector podrà comprovar si s’ha convertit en un #superhéroeen2minutos.
El seu autor, Martin Dorey, és un dels líders de la lluita contra el plàstic al Regne Unit. Fa uns anys va fundar el moviment global #2minutebeachclean per mantenir les platges netes. Al final del llibre també trobarem altres campanyes i col·lectius que lluiten contra el plàstic.


  • Carola Benedetto i Luciana Ciliento
  • B DE BLOK
  • A partir de 7 anys
Per inspirar-nos i animar als més joves a lluitar contra el canvi climàtic una molt bona proposta és la de Carola Benedetto i Luciana Ciliento. Un recopilatori de 16 contes dedicats a 16 personatges reals que treballen cada dia per a salvar el medi ambient. Des dels actors Leonardo DiCaprio i Emma Watson, a polítics com Al Gore o Rigoberta Menchú artistes com Sebastião Salgado o Björk i joves que sense voler s’han tornat en activistes mediambientals com Greta Thunberg. Tots ells ens parlen de la importància de cuidar i defensar el nostre planeta des de diferents àmbits, uns autèntics herois per als nostres fills. Que sobretot ens recorden que mai s’és massa jove per canviar el món i el curs de les coses.



  • Abigail Halpin i Megan Wagner Lloyd
  • Errata Naturae
  • A partir de 8 anys
La naturalesa està molt més prop de nosaltres del que ens pensem, només hem de saber on mirar per trobar-la. Però no tothom és capaç de trobar-la. Els nens protagonistes d’aquest llibre seguiran una fulla d’arbre que els conduirà a una meravellosa aventura que els allunyarà de la seva ciutat per submergir-los en tota la bellesa del món salvatge. Així descobriran que la naturalesa està plena de bones olors, com el de la menta fresca o el d’una recòndita cova antiga. O que el salvatge es pot sentir en la calor del bosc o en una freda estalactita. Que pot ser dolç com les mores o la mel de les abelles i que fa soroll com els trons o els murmuris del vent. Les acolorides i suggeridores il·lustracions d’aquest llibre ens avisen que la vida salvatge no es pot contenir, només roman oculta, esperant que la descobreixis. Deixa que l’esperit de l’aventura i l’exploració et guiïn en la seva cerca. Aquest és el primer llibre de la col·lecció «Els petits salvatges» i a més ha rebut el reconeixement de Llibre de l’any 2019 d’àlbum il·lustrat per part de les llibreries de Madrid.


  • Timothy Knapman i Irene Montano
  • Edelvives
  • A partir de 8 anys
Un preciós àlbum il·lustrat que ens portarà a conèixer cinc grans rius dels diferents continents. Gràcies a les pàgines desplegables, navegarem per tot el seu llit i observarem les il·lustracions plenes de detalls, històries, llegendes i mites. El Nil ens convida a descobrir piràmides, tombes i temples mil·lenaris; el Mississipí ens parla de batalles històriques, dinosaures i aventures en caiac; el Rin murmura cròniques de castells, tribus aguerrides i de Frankenstein; el Yangtsé evoca dracs, dimonis i dofins; mentre que l’Amazones guarda a la seva selva or i ciutats perdudes. Un acostament a la natura que ens farà reflexionar sobre la seva bellesa i la seva força.


  • Maria Ana Peixe Dias, Ines Teixeira Do Rosario i Bernardo P. Carvalho
  • GeoPlaneta
  • A partir de 8 anys
Encara que visquem en una gran ciutat, sempre hi ha natura allà fora: núvols, estrelles, arbres, flors, roques, platges, ocells, rèptils o mamífers. Si estem atents, la naturalesa més pròxima pot sorprendre’ns amb la seva bellesa i fer que ens plantegem un munt de preguntes. A què esperem? Aixequem-nos del sofà i iniciem l’exploració! Creat per un equip d’especialistes, aquest llibre pretén encuriosir els nens sobre la fauna, la flora i altres aspectes del món natural que poden ser observats en el nostre entorn. Amb referències sobre més de 100 plantes i animals, el llibre inclou una introducció a la climatologia, la geologia i l’observació del cel nocturn, així com propostes d’activitats i nombroses il·lustracions per animar tota la família a sortir de casa i descobrir les meravelles que esperen a fora. Pel seu original disseny i els seus continguts, aquest llibre va rebre el Premi “Opera Prima” de la Fira Internacional del Llibre Infantil de Bolonya 2015.


  • Valentina Camerini
  • Estrella Polar
  • A partir de 9 anys
Una biografia il·lustrada sobre Greta Thunberg, la jove que ha inspirat el moviment Fridays for Future. Una lectura que ens explica com la Greta va decidir que no podia seguir ignorant més la situació del planeta i les conseqüències del canvi climàtic. Així, va decidir fer vaga i no anar a l’escola tots els divendres a partir d’aleshores i així fer-se escoltar per part de tots els governs. A aquesta protesta a poc a poc s’hi van anar afegint més i més estudiants, creant tot un moviment de protesta que l’ha portat a parlar davant la seu de Nacions Unides, la cimera del clima i a fòrum de Davos. Un retrat amb boniques il·lustracions d’una de les heroïnes infantils més importants del moment.





  • Yayo Herrero, María González i Berta Páramo
  • Llitera llibres
  • A partir de 10 anys
Les energies com el carbó, el petroli i el gas natural, que van revolucionar la indústria i la vida humana en el nostre planeta, ara la posen en perill. Hem estat capaços de produir, vendre i transportar a gran escala i de manera global però sense mesurar-ho i sense ser conscients del mal mediambiental que això ha provocat. Actualment vivim una crisi climàtica, hi ha un escalfament global de la Terra i un canvi climàtic, i si no rebaixem els seus efectes estem posant en risc la vida de tothom. Aquest llibre informatiu ens soluciona tots els dubtes sobre l’efecte d’hivernacle, la salut dels ecosistemes naturals vitals com els oceans, els boscos, la vida a les muntanyes, en el camp i a les ciutats. L’important paper de l’aigua, la biodiversitat, i com aquestes comencen a escassejar en alguns racons del món. A més, ens parla de com totes aquestes qüestions estan afectant directament la nostra salut, en les desigualtats econòmiques, en les migracions i en les guerres i conflictes que hi ha en el món actualment. Però també ens obre una porta a conèixer les solucions que podem aplicar nosaltres, i el paper que juguen els governs.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada