22 de desembre 2016


PER A NENS I ADOLESCENTS

Ernest Alós El periodico 21.XII.”016
‘Aigua’ / ‘Agua’, d’Anna Aparicio (Babulinka Books, 14,96 €). Una inundació canvia la vida dels habitants d’un poblet on cadascú va a la seva. L’aprenentatge de la solidaritat canviarà les coses.

‘El gran llibre de la Florentina. Busca i troba’, d’Alexander Steffensmeier (Barcanova, 10,90 €). La vaca Florentina és un dels animals més enginyosos i gamberros de la literatura infantil. En aquest llibre se’ls demana als nens que busquin els detalls.
‘En Pinxo i el rock’ / ‘Paco y el rock’, de Magali Le Huche (Estrella Polar / Timun Mas,13,95 €). Una nova entrega de les aventures d’en Pinxo / Paco, un gosset amb moltes qualitats musicals. Els nens poden fer sonar melodies a les seves pàgines.
‘El meu gran arbre’ / ‘Mi gran árbol’, de Jacques Goldstyn (Tramuntana, 15 €). La relació d’un nen solitari és captada amb molta sensibilitat amb els llapis de colors de Goldstyn.
‘Professions il·lustrades’ / ‘Profesiones ilustradas’, de Mia Cassany i Elisa Munsó (Mosquito, 14,95 €). La jove editorial Mosquito, amb «vocació per les coses maques», aposta pel planter local d’autors i il·lustradors.
‘L’espera’ / ‘Esperando’, de Kevin Henkes (Joventut, 15 €). Una joieta poètica multipremiada partidària d’apreciar els detalls i la bellesa del pas del temps, amb ressons d’El soldadet de plom d’Andersen.
‘Com amagar un lleó a l’escola’ / ‘Cómo esconder un león en la escuela’, de Helen Stephens (B de Block, 14 €). La il·lustradora britànica Helen Stephens torna amb la petita Iris i el lleó del qual mai se separa. Ja va intentar amagar-lo a casa seva i aconseguir també que no el veiés 
la seva àvia. Però ara, a més, se’l vol emportar a l’escola. No serà fàcil.
‘Un viaje por el mar’, de Gérard Lo Monaco (Blume, 22,90 €). Gérard Lo Monaco és un veterà il·lustrador argentí establert a París, famós pels seus cartells i les seves portades de discos i, en els últims anys, un dels grans del pop-up. En aquesta ocasió, amb els seus dibuixos de línia clara, presenta diverses embarcacions.
‘El maravilloso viaje de NilsHolgersson’, de Selma Lagerlof, Kochka i Olivier Latyk (Edelvives, 17 €). Cant d’amor a Suècia a través de les seves llegendes. Kochka, autora de llibres infantils, adapta i resumeix la novel·la de Lagerlof. Destaquen molt especialment els encunyats d’Olivier Latyk.
‘El jardí de les meravelles’ / ‘El jardín de las maravillas’, de Kristjana S. Williams i Jenny Broom (Flamboyant, 24,90 €). Kristjana S. Williams és una de les il·lustradores nord-americanes més reconegudes. En aquest llibre, realitzat en col·laboració amb Jenny Broom, prima sobretot la il·lustració en què crea cinc hàbitats carregats de vida i de vegetació.
‘Les aventures d’en Pinotxo’ / ‘Las aventuras de Pinocho’, de Carlo Collodi i Pep Montserrat (Combel, 19,90 €). La història original de com un tros de fusta es va convertir en un titella i aquest va acabar sent un nen té poc a veure amb la popularitzada per Walt Disney. Les il·lustracions de Pep Montserrat donen una nova vida al clàssic.
‘Los fantastibulosos mundos de Roald Dahl’, de Stella Cald­well (Uranito, 22 €). 2016 ha sigut l’any del centenari del més excèntric dels grans autors infantils. Aquesta guia ­reuneix tota mena de curiositats i detalls. No hi podien faltar les il·lustracions de Quentin Blake.
‘Trencanous i el rei dels ratolins’, d’E.T. A. Hoffmann i María Tarragó.(Sd edicions, 22 €). Els clarobscurs sinistres de la famosa història de Hoffmann cedeixen aquí el pas a la brillantor dels colors i la felicitat en el dibuix de l’excel·lent il·lustradora Maria Tarragó.
‘Pequeños grandes gestos por la tolerancia’, de Francisco Llorca i Elena Hormiga (Alba,16 €). Onze històries reals convertides en exemples per comprendre els altres.
‘Tom Gates. Poders súper genials (gairebé)’ / ‘Tom Gates. Poderes súper geniales (casi)’, de Liz Pichon (Brúixola / Bruño ,14,96 €). La desena entrega dels delirants diaris del gamberro Tom estan carregats de dibuixos i humor.
‘Heidi’, de Johanna Spyri (Nórdica, 29,50 €). Popularitzada a tot el món gràcies a la sèrie televisiva, aquesta novel·la de finals del XIX és un cant a la naturalesa, les altes muntanyes dels Alps suïssos. Els dibuixos de Sonia Wimmer actualitzen el clàssic.
‘Cançó de Tela’ / ‘Nana de Tela’, d’Amy Novesky (Impedimenta,18,95 €). Les boniques il·lustracions d’Isabelle Arsenault segueixen la vida de l’escultora francesa Louise Bourgeois, filla d’una família d’artesans especialitzats en la restauració de tapissos, i en especial de la seva mare. Quan va créixer, Louise es va fer famosa per les seves immenses aranyes, les millors teixidores del món. No en va, a la seva primera creació la va anomenar Mare.
‘I·luminatura’ / ‘Iluminaturaleza’, de Carnovsky i Rachel Williams (Cruïlla / SM,19,95 €). Sota el nom de Carnovsky es reuneixen dos artistes gràfics, Silvia Quintanilla i Francesco Rugi, amb seu a Milà. La seva especialitat és el dibuix que només es fa visible a través d’un visor.
‘Harry Potter i la cambra secreta’ / ‘Harry Potter y la cámara secreta’, de J. K. Rowling i Jim Kay (Empúries / Salamandra 32 €). L’edició il·lustrada de la sèrie ha donat nova vida a les aventures del nen mag. Tampoc s’han d’oblidar Harry Potter i el llegat maleït / Harry Potter y el legado maldito, el text de l’obra de teatre que triomfa a Londres.
‘Pax’, de Sara Pennypacker. (Nube de tinta, 16,95 €). Magnífica faula que apunta a clàssic sobre l’amistat d’un nen amb la seva guineu Pax, amb rerefons bèl·lic.
‘Els 13 rellotges’, de James Thurber (Àtic dels Llibres,13 €). Thurber, un dels grans humoristes nord-americans, va publicar aquesta delikatessen el 1950, un conte meravellós amb prínceps i princeses en què no falta el seu particular amor pels jocs de paraules. Era un dels llibres infantils favorits de Neil Gaiman, que firma el pròleg. A més s’han recuperat les il·lustracions originals de Marc Simont.
‘Abejas’, de Piotr Socha (Maeva, 29,90 €). L’il·lustrador polonès Piotr Socha és fill d’un apicultor aficionat, i encara que ell personalment els té bastanta por a les abelles els ha dedicat aquest llibre que és també un detallat tractat sobre elles.
‘Una pandilla genial. Las gallinas locas’, de Cornelia Funke (Siruela, 13,95 €). Recuperació d’aquesta sèrie de la celebrada escriptora alemanya Cornelia Funke sobre dues colles de nenes i nens.
‘Alícia al país de les meravelles. Llibre carrusel’ / ‘Alicia en el país de las maravillas. Libro carrusel’, de Lewis Carroll (Baula / Edelvives, 22,50 €). Els canònics dibuixos de John Tenniel per a la seva primera edició serveixen de base a aquest llibre pop-up que adjunta també una adaptació abreujada de la novel·la.
‘La pel·lícula de la vida’, de Maite Carranza (Vaixell de vapor. 12,50 €). Olivia, com qualsevol noia de 12 anys, viu immersa en els seus propis problemes fins que la crisi econòmica li esclata als nassos. Premi Vaixell de Vapor.
‘El día que el mundo amaneció al revés’, d’Eva Moreno Villalba (B de Blok,12 €). Premi Boolino d’aquest any, aquesta novel·la segueix un grup de nens que intenten saber per què tots els adults al seu voltant es comporten com nens de guarderia. Sospiten que la culpa la té un fum que sorgeix de la fàbrica de joguines de la ciutat.
‘L’últim gat birmà / ‘El último gato birmano’, de Rosa Moya (Bambú, 7,90 €). Charlie Parker és un noi obsessionat amb els miols d’un gat al centre de Londres. Al mateix temps a Mandalay, a Birmània, un monjo busca incansable un dels felins sagrats del temple.
‘La oniromarca secreta. Mundo sueño’, de Pilar Pascual (Edebé, 15,95 €). Rebeca és una nena els pares de la qual han desaparegut i que descobreix que té la capacitat de traslladar-se a unes situacions de malson en què els seus 
enemics amenacen.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada