11 de setembre 2016CULTURA
BARCELONA - 9 setembre 2016 2.00 h

El llegat dels pares
 L'escriptor escocès Ian Rankin guanya el X Premi RBA de Novel·la Negra amb ‘Perros salvajes', en què recupera el seu emblemàtic exinspector John Rebus

VALÈRIA GAILLARD - BARCELONA
Gran desplegament, ahir al vespre, a la seu ultramoderna d'RBA –que integra la silueta urbana de Glòries–, per celebrar la festa de lliurament del que és el primer premi de la rentrée literària: l'RBA de novel·la negra. S'endú els 125.000 euros del prestigiós guardó un escriptor del segell, l'escocès Ian Rankin, que va imposar-se amb la seva darrera novel·la, Perros salvajes.
Dues coses. Una: la novel·la sortirà a l'octubre (en castellà); i dos: és de la sèrie de l'exinspector John Rebus, que torna malgrat estar jubilat per encarregar-se d'un cas “complex“. Segons el portaveu del jurat, Lorenzo Silva, és una novel·la, d'això no hi ha cap dubte, que retrata els baixos fons d'Edimburg, com la resta de la sèrie.
“El tema de la novel·la és la relació entre pare i fills perquè ara que els meus s'han fet grans i se n'han anat de casa em pregunto si els he preparat prou bé per enfrontar-se amb la vida”, va explicar l'autor en la conferència de premsa posterior al lliurament.
En la novel·la també apareix el “relleu” literari de Rebus, Malcom Fox, creat per la jubilació obligada del primer a 60 anys. “Fox és la seva antítesi, algú sociable, legal, no pren riscos, no beu... jo m'hi sento més identificat, però els lectors prefereixen Rebus, un personatge complexe i perillós!” En tot cas, en aquest títol –que no serà el darrer de Rebus–, ambdós agents ja no són enemics: “Han après a respectar-se i s'adonen que cadascun necessita l'altre.”
Com en anys anteriors, el premi RBA de Novel·la Negra aposta, doncs, per un autor consolidat del gènere, que, entre altres guardons, va guanyar el premi Pepe Carvalho el 2010. Rankin és autor de dinou títols, entre els quals Black & blue (l'únic en català per Edicions 62), El jardín de las sombras, En la oscuridad, Aguas turbulentas, Resurrección... Rankin lamenta que només hi hagi un títol seu en català, com en gaèlic: “Són llengües minoritàries, no estan gens ben tractades.”
Amb el referèndum d'Escòcia a l'esquena, Rankin fa balanç: “En aquell procés vam aconseguir que joves d'entre 16 i 18 anys es comprometessin en política i això ha estat positiu.” El Brexit, però, ha fet desplaçar –opina– el tema de la independència i la principal preocupació és l'economia. “Els escocesos ara no voldrien anar-se'n de la Gran Bretanya perquè és el seu principal soci comercial; a més, la Unió Europea no acceptaria mai Escòcia pel seu baix PIB i l'Estat Espanyol seria el primer membre a vetar-la per no establir precedents respecte dels anhels sobiranistes dels catalans.” Sigui com vulgui, el novel·lista està convençut que d'aquí a dos anys el Brexit serà matèria per a la novel·la negra: “Serà el gènere capaç de reflectir el desastre sociopolític en què ens veiem immersos en aquests moments.” Ara bé, assegura que no serà ell qui l'escriurà, sinó les joves generacions.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada