22 de desembre 2015


Aventura’t amb la literatura

FLICCCCB-MACBA

Barcelona


Desembre 2015-Gener 2016
Com és habitual, el Flic dedica un espai als contes explicats de viva veu. Enguany tornem a tenir entre nosaltres el narrador japonès Yoshihira Hioki.
Dissabte, 30 de gener: 11.15-11.45h / 12.45-13.00 / 16.45-17.15h / 17.30-18.00h (*aforament limitat)
Diumenge, 31 de gener: 10.30-11.00h / 12.00-12.30 / 13.30-14.00h (*aforament limitat)
Compra aquí la teva entrada. L’entrada pel Flic serveix per accedir a les 25 activitats programades durant el dia escollit.

21 de desembre 2015

Sessions de lectura i emocions

Quines emocions s’experimenten quan llegim? Com les integra el/la lector/ra?

Una proposta de lectura per orientar i eixamplar l’experiència lectora cap al desenvolupament personal i social, facilitar la reflexió individual i el diàleg en grup.

La lectura, el debat i l’anàlisi dels diferents tipus de narratives (àlbums il·lustrats, narracions, contes per explicar i curts cinematogràfics) ens ajudaran a explorar i entendre’ns una mica més, i possibilitaran un marc des d’on poder seguir llegint en clau de creixement personal i social i focalitzat en la Intel·ligència Emocional.

Formadors: Isabel Darder, Pere Darder, Dolors Estrada, Mariona Garcia, Conrad Izquierdo, Assumpció Lisson, Juli Palou, Jordi Quintana, Amàlia Ramoneda, Assumpció Vila.



Observacions:

  • La proposta consta de 18 hores, repartides en 6 sessions de dues hores cadascuna, i de 6 hores de treball personal.
  • A http://elpuntdelectura.blogspot.com/2015/12/sessions-de-lectura-i-emocions.html es poden consultar les fitxes-comentari dels documents proposats: 30 llibres, 8 contes per explicar i 3 curts cinematogràfics.
    L’ordre i la tria dels documents s’acordarà el primer dia, d’acord amb els interessos dels participants.
  • El primer dia ho farem amb documents projectats.
  • Lloc de realització: Avinguda de les Drassanes, 3 08001 Barcelona.
Coordina: Assumpció Lisson
Prof.: Conrado Izquierdo
Durada: 18 hores en 6 sessions.
Calendari: Del 23 de febrer al 10 de maig de 2016 (23 de febrer, 15 i 29 de març, 12 i 26 d’abril i 10 de maig.)
Dies de la setmana: dimarts
Horari: de 18 a 20 hores
Inscripció

09 de desembre 2015


 




LA NOTICIA  DEL LLANÇAMENT A INTERNET DE LA WDL , LA BIBLIOTECA DIGITAL  MUNDIAL... 


Ja està disponible a Internet, 


http://www.wdl.org/ 

02 de desembre 2015


Inscripción abierta para el curso "Escritura literaria para niños"






                                                         
Segunda edición del curso online: "Escritura literaria para niños". 14 créditos ECTS, de febrero a mayo de 2016. Inscripción del 16 de noviembre al 18 de diciembre. Plazas limitadas. Admisión por orden de inscripción. Podéis ver la información de precio, cursos, profesorado, etc. aquí




27 de novembre 2015

Barcelona, ciudad literaria





El ayuntamiento de Barcelona ha presentado su candidatura a la convocatoria UNESCO de "Ciudades de la Literatura". Con este motivo, se han encargado artículos a especialistas de diferentes sectores sobre los méritos de la ciudad para obtener esta denominación. Hoy se ha publicado el referido a la literatura infantil y juvenil, a cargo de Teresa Colomer, en la web de la ciudad.

25 de novembre 2015


70cfbee5-5f93-4bae-b145-5f896ef77296Petits!Grans!Llibres! Festival cultural de la Infància
“Llegir, sentir, gaudir : Una experiència emocional”
28 i 29 DE NOVEMBRE 2015 Arriba la 6a edició!
Mercantic, Sant Cugat
Un esdeveniment cultural per les famílies que vincula els infants amb els adults de la mà de la literatura, la creativitat i la música.
El Festival aquest any, després de l’èxit de les anteriors edicions, canvia la seva ubicació d’un espai històric com és el Claustre del Monestir de Sant Cugat a un espai vintage i singular com és el Mercantic.


Una ambientació que convida a relaxar-se, a vincular-se pares i fills, a bussejar entre els més de 2.000 llibres especialment seleccionats i poder trobar històries increïbles…Mentre sentim com van sonant les notes dels concerts que ens transporten, els il·lustradors pinten murals en viu o escriptors creen la seva pròxima obra amb els visitants. Un espai ideal per a què pares i fills gaudeixin de la lectura des del plaer i la llibertat.
“El Bosc dels Llibres” rep a les famílies amb més de 30 activitats i concerts per públic de 0 a 12 anys entre els quals es troben: Contacontes, tallers per nadons, tallers artístics, espectacle del mag Edgar, concerts amb Lucrecia o els Pinker Tones i molt més.

23 de novembre 2015

14es Jornades Catalanes d’Informació i Documentació

El Col·legiOficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya (COBDC) organitza les 14es Jornades Catalanes d’Informació i Documentació. (Barcelona, marzo 2016).
  • Descripción: Les jornades que organitza el Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya són un espai d’intercanvi i aprenentatge que reuneix un ampli ventall de professionals de diversos àmbits de la gestió del coneixement, les biblioteques, l’administració i els serveis electrònics, patrimoni, centres de documentació especialitzats, TIC… amb la mateixa inquietud per compartir experiències i coneixements, per aprendre i opinar, amb un objectiu comú final d’impulsar i millorar la nostra professió que afronta el repte d’adaptar-se a les noves realitats tecnològiques i del mercat labora.
  • Call of Papers: De cara a les Jornades Catalanes d’Informació i Documentació del 2016 us convidem a participar-hi presentant una comunicació científica, una bona pràctica o un pòster per donar visibilitat al vostre projecte de recerca o a la implementació d’una nova eina o servei.
  • Fecha: 2,3 y 4 de marzo 2016.
  • Más información: página oficial Jornades

Share

15 de novembre 2015

Vincent Morisset

2011 BLA BLA BLA


Disponible a: Web
És cert. BLA BLA no conté text més enllà dels títols que donen accés a cadascun dels seus capítols; ni text escrit ni text oral intel·ligible. Sí, i és cert també que el seu autor, el canadenc Vincent Morisset, va etiquetar la seva obra com a "pel·lícula per a ordinador" allunyant-la categòricament de les prestatgeries d’allò literari. Llavors, quins són els vents que apropen aquest poema interactiu sobre la comunicació humana als dominis de la LIJ digital? Doncs precisament això, el diàleg multimodal i participatiu que el seu creador genera amb la matèria primera amb la qual es construeix la literatura: la paraula, el llenguatge.
A través dels seus sis capítols - "les paraules", "la lliçó", "el naixement", "els dos", "el cor" i "la nit" - Morisset ens fa reflexionar progressivament sobre els diferents aspectes que configuren la capacitat expressiva humana, i ho fa saltant des de la més pura abstracció geomètrica fins a la interacció lírica amb els personatges suggerents que habiten la minimalista atmosfera de l'obra. Allà alimentarem el vocabulari de l’empàtic protagonista a força de caramels; experimentarem la complexitat de les seves emocions i la forma d'expressar-les; farem cantar sota la pluja als homenets que poblen els blanquinosos escenaris del poema; o tocarem les paraules per escoltar, com si es tracés de notes, com xoquen entre elles i es combinen ...
Tot aquest simbolisme gairebé sinestèsic amb el qual juga BLA BLA crea un univers on la interacció per part de l'usuari li permet indagar de manera conscient - i inconscient - pels secrets de la parla humana. El resultat és una de les poques obres electròniques propera a la LIJ, on el disseny interactiu és marcadament, i encertadament, líric, fet que suposa una aportació essencial dins d'un escenari literari digital sense obres que realment desafiïn les exigències interpretatives dels seus usuaris.
Però no és només l'arquitectura digital de l'obra la que aconsegueix submergir-nos en el món de Morisset: la barreja de tècniques artesanals com el modelatge gairebé "titellaire" del personatge principal, la utilització d'il·lustracions texturitzades que recorden els icònics personatges de Per quatre cantonades de no resde Jérôme Ruillier o la brillant utilització significativa del so i l'ambientació musical en cada un dels capítols arrodoneix una proposta estètica que converteix la navegació per l'obra en una experiència artística de difícil categorització. No resulta estrany, per tant, que Morisset i el seu equip creessin, a partir de l'obra web, una instal·lació física per a museu en la qual els espectadors ja no navegaven, sinó que passejaven físicament a través dels diferents capítols, ampliant encara més els horitzons d'experimentació i les vies de contemplació d'aquesta obra.
En definitiva, un text difícil d’etiquetar, però que sens dubte ens fa reflexionar de diferents maneres sobre aquesta meravella que ens permet expressar-nos i entendre'ns a nosaltres mateixos: el llenguatge. I què hi ha més literari que una obra lírica que reflexiona sobre la seva pròpia matèria primera!

06 de novembre 2015

Paul Howard-Jones y la aplicación de la neurociencia a la educación


Próximo Debate de Educación, 10 de noviembre a las 18:30h, en el Auditorio del MACBA

El próximo 10 de noviembre a las 18.30 h, en el auditorio del MACBA, tendrá lugar una nueva edición de los Debates de Educación. En esta ocasión, nuestro invitado será Paul Howard-Jones, profesor de neurociencia y educación en la Universidad de Bristol (Reino Unido).

Howard-Jones destaca por haber sido profesor, inspector de enseñanza y, actualmente, investigador y referente mundial en el desarrollo de estudios sobre cómo aplicar la neurociencia para mejorar la enseñanza y el aprendizaje y establecer nuevos criterios en la teoría educativa, y al mismo tiempo concretar los nuevos descubrimientos en propuestas de políticas educativas.

Es necesaria inscripción previa para asistir al debate. Recordad que también podéis seguir la conferencia de Paul Howard-Jones en directo en el web de Debates de Educación.

17 d’octubre 2015


L'App de Joana Raspall ja arrenca el vol!

"La poesia? Cal cercar-la on tu ja saps que és" li va escriure el mestre 
Carles Riba a Joana Raspall. 
Doncs la poesia, aviat també serà als mòbils i tauletes dels nens i 
nenes catalans i val la pena fer-ho saber als quatre vents.
L'App "Un món de poesia" arrenca el vol amb la primera fase de
 disseny, il·lustració i programació, que ja està en marxa.
 Serà una aplicació interactiva i educativa basada en el meravellós
 univers poètic de Joana Raspall, l'escriptora més estimada per les
 criatures. Ha d'estar a punt al desembre. T'apuntes a caçar paraules?

Tics mediatics Notícies 

de l'App de Joana Raspall


06 d’octubre 2015

Miquel Desclot, premi Aurora Díaz-Plaja per una glossa sobre Joana Raspall
De ARA. Barcelona






L'escriptor barceloní Miquel Desclot ha estat guanyador del 14è premi Aurora Díaz-Plaja per la glossa sobre Joana Raspall que va presentar al V Congrés de Literatura Infantil i Juvenil Catalana. El premi, convocat per l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, és l'únic que reconeix estudis o investigacions sobre la literatura infantil i juvenil catalana.
Miquel Desclot ha rebut el premi per l'article'Glossa i lectura d'alguns dels poemes de Joana Raspall', publicat dins el V Congrés de Literatura Infantil i Juvenil Catalana. El jurat, format per Josep M. Aloy, Glòria Gorchs i Pere Martí i Bertran, ha volgut destacar de l'article, i alhora tota l'obra dedicada a la literatura infantil i juvenil de Miquel Desclot, "el rigor, la documentació, el didactisme, l'amenitat i la qualitat del text des de tots els punts de vista (lingüístic, literari…)".
El 14è premi Aurora Díaz-Plaja es lliurarà aquest dissabte a les dotze del migdia a la Biblioteca Xavier Benguerel de Barcelona

04 d’octubre 2015

White Ravens 2015

Premi White Raven 2015

Els llibres seleccionats pel premi White Raven 2015 que es concedirà el pròxim 15 d'octubre.


02 d’octubre 2015

Leer.es http://leer.es/home

Periodismo en la Red . 


La introducción concluye con una reflexión sobre qué es periodismo en el mundo de hoy en día.

Vídeos de la misma serie
El periodismo en la Red: informar en la Sociedad de la Infoxicación | Conferencia de Santiago Tejedor, Profesor de la Facultad de Ciencias de la Comunicación de la Universidad Autónoma de Barcelona (UAB) en el curso Alfabetizaciones Múltiples: un reto para la educación, celebrado en Santander en julio de 2014.









21 de setembre 2015

Sessions de lectura i emocions

Desenvolupament Personal i Social 2015-2016. Biblioteca de l’AA MM Rosa Sensat

S’ofereix als professors la participació en unes Sessions de Lectura que duraran tot el curs. Nou en total i cada una de dues hores (18 hores + 12 de preparació = 30 hores).

Es proposa orientar la lectura cap al Desenvolupament Personal i Social i facilitar la reflexió individual i el diàleg en grup per enriquir la nostra percepció.
 Quines emocions experimentem quan llegim? Com les integrem en la nostra realitat?

Els documents que es treballaran varien entre Narracions escrites i/o en imatges, Contes orals i Curts cinematogràfics.

A http://elpuntdelectura.blogspot.com/DPS caldria consular les fitxes-comentari dels documents proposats d’entre aproximadament: 30 llibres, 8 contes per explicar i 3 curts cinematogràfics.


Els documents segons l’ordre de treball
 (Els números entre parèntesi indiquen a partir de quina edat es recomana la lectura i els exercicis).

GARCIA CORNELLÀ, Dolors. S’acosta un front fred. (13)
HOSSEINI, Khaled. El caçador d’estels(15)
MAEYER, Gregie Juul (10 i 14)
CELA, Jaume. L’herència (10);
TAN, Shaun.  L’arbre vermell (10)
MANSO, Anna. Leandre, el nen horrible (10)
El vendedor de humo. Primer Frame (10)
BONDOUX, Anne-Laure Les llàgrimes de l’assassi (13)
MACKEE, David. Elmer (7)
WALLIANS, David.  El noi del vestit  (11)
BROWNE, Anthony.Voces en el parque
AMADES, Joan El gat amb botes
ALEXIE, Sherman Diari del tot verídic d’un indi… (13)
AMADES, Joan. Pere sense por (9)
PUIGPELAT, Francesc El nen que va xatejar amb Jack Sparrow (10)
UNGERER, Tomi El ogro de Zeralda (9)
AMADES, Joan El gegant de la barbassa (Barba blava)
TASHIJIAN, Janet La meva vida és un conte (11)
CHBOSKY, Stephen Les avantatges de ser un marginat (16)




12 de setembre 2015

La UAB acull un miler d'investigadors de tot el món que debaten sobre l'educació dels infants

La 25 edició de la conferència European Early Childhood Education Research Association(EECERA) es fa al campus de Bellaterra de la UAB del 7 al 10 de setembre. Al voltant de 1.000 persones de tot el món participen en un dels congressos més importants al món d'educació de la infància.

El congrés -que aborda els reptes de futur de l'educació infantil (0-6 anys)- porta al campus de Bellaterra un miler de participants de tot el món.
03/09/2015
El Rector de la UAB, Ferran Sancho, ha donat la benvinguda als assistents dients que aquest congrés "és una oportunitat excel·lent per pensar i repensar l'educació dels infants". Ha donat les gràcies als assistents, arribats de diferents parts del planeta, "perquè tot allò que investigueu sobre la millora i enriquiment del creixement dels infants contribueix al progrés de la societat". També ha dit que la Facultat de Ciències de l'Educació de la UAB és un exemple d'innovació i qualitat en la formació de mestres, raó per la qual la UAB se sent molt orgullosa de tenir un centre com aquest.

En aquesta benvinguda, també hi ha intervingut Joan Mateo, Secretari de Polítiques Educatives de la Generalitat de Catalunya, que ha agraït al miler de participants l'esforç per pensar durant quatre dies en la infantesa; Chris Pascal, responsable d'EECERA; i Sílvia Blanch, coordinadora del Grau d'Educació Infantil de la UAB.

A continuació, Stephen Moss, autor independent, naturalista i comunicador de TV, ha impartit la ponència titulada "Managing Risk in a Fearful World: why children need a sense of adventure", en què ha parlat de la importància que té que els infants tinguin contacte amb la natura i amb l'aire lliure, per al seu creixement. "Cal viure més a l'exterior del que ho estem fent amb els nostres nens i nenes, actualment. Per a ells, és una aventura fascinant. I si no deixes al teu fill assumir riscos mai sabran el que és la llibertat i l'aventura", ha exposat en la seva amena xerrada.

Després s'han fet diferents sessions de treball, a la Facultat de Ciències de l'Educació, i al migdia ha tingut lloc la ponència de la professora i investigadora de la UAB, Teresa Colomer, titulada "The Construction of Meaning through Endings: Different Types of Endings in Children's Stories".

25 anys pensant en l'educació dels infants
La 25 edició de la conferència European Early Childhood Education Research Association (EECERA) es fa al campus de Bellaterra de la UAB del 7 al 10 de setembre. Al voltant de 1.000 persones de tot el món participen en aquest congrés, la majoria, professors universitaris i formadors de mestres d'escoles bressols i de centres d'atenció ala infància. El congrés abordarà els reptes de futur de l'educació infantil, l'etapa dels 0-6 anys.

A més dels ponents esmentats, hi haurà les ponències d'altres experts internacionals de la talla de Hilary Bradbury-Huang de la Universitat Estatal d'Oregon, Estats Units; i Christine Stephen, de la Universitat d'Stirling, Escòcia.

Els participants procedeixen de tot el món (Israel, Índia, Sudàfrica, Estats Units, Japó, Indonèsia, entre d'altres), essent destacada la participació dels experts dels països de l'Europa del nord: Anglaterra, Noruega, Finlàndia i Islàndia encapçalen els països dels quals vindran més professionals de l'educació de la infància.

El congrés ha rebut els participants el dilluns, 7 de setembre, a la tarda, a l'Hotel Campus, on s'ha fet una exhibició castellera i un taller sobre el fet casteller. Durant tot el dilluns els participants també han fet visites a diferents escoles bressol de Barcelona i l'àrea metropolitana, destacades perquè apliquen mètodes o tècniques educatius innovadores.

 A continuació tindran lloc les conferències plenàries i paral·leles dels diferents experts, que es faran a l'Hotel Campus i a la Facultat de Ciències de l'Educació.

Innovació, experimentació i aventura, tema de la 25 edició de EECERA 
El tema de la conferència EECERA 25a és la innovació, experimentació i aventura en la primera infància. Aquesta temàtica mira cap al futur i abraça, explora i inicia discurs sobre la infància, en un món que s'està convertint cada vegada més estandaritzat, universalitzat i amb aversió al risc, però, que té cada vegada més oportunitats, és tecnològicament competent i on els drets i la veu dels nens estan sent reconegut.

En particular, les conferències magistrals tindran en compte qüestions com la unitat d'exploració en els nens, l'impacte de la "infància digital", la connexió dels nens amb la natura i el món natural utilitzant conceptes de "biofília" i noves metodologies de l'acció participativa, exemples il·lustratius de la innovació, l'experimentació i l'aventura en el canvi de la infància d'avui.

Una associació que promou la recerca en la primera infància
EECERA és una associació independent i internacional que promou i difon la recerca multidisciplinària en la primera infància i les seves aplicacions a la política i la pràctica. És una organització sense ànim de lucre, que busca sostenir i desenvolupar la rica tradició del pensament europeu de la primera infància, el llegat de Pestalozzi, Owen, Froebel, Steiner, Vigotski, Piaget, Malaguzzi i altres pioners, mentre que alhora mira endavant per fomentar l'exploració de paradigmes nous, metodologies, conceptes i aplicacions en el context sempre canviant dels estudis de la primera infància. El seu abast i l'interès és decididament internacional i, al mateix temps voler identificar-se amb cultures pluralistes i diversos d'Europa, obertes a aprendre per compartir a les igualment riques tradicions de la primera infància i conceptes del món.

Aquesta és la primera vegada que es fa aquest congrés a Barcelona. En els seus 25 anys de vida, només s'havia celebrat fins el moment una vegada a Espanya, a Santiago de Compostela.