05 de juny 2017

LA LITERATURA I EL PROGRÉS

Professora de la Universitat Autònoma de Barcelona.

El poder de la ciència-ficció

El gènere fantàstic s'està convertint en la font d'inspiració de les grans empreses tecnològiques
DIUMENGE, 4 DE JUNY DEL 2017 - 18:48 CEST
Les empreses tecnològiques són protagonistes de gran part de l’actualitat diària. Llegim notícies sobre les seves inversions econòmiques o el seu impacte social. Però poques vegades sabem quines són les seves fonts d’inspiració. ¿D’on venen les seves idees? ¿De quina forma pensen i creen noves tecnologies? Tot sembla apuntar cap a la ciència-ficció. Aquest gènere literari s’ha convertit en la musa d’aquest sector.


Diferents informacions de les últimes setmanes m’han fet pensar en la rellevància d’aquest fet. Mar 
Hershenson, inversora que viu a Silicon Valley, explicava durant la seva visita a Barcelona els avanços en les tecnologies aplicades als cotxes autònoms i deia que una part de l’evolució en aquest àmbit es deu a un fet gairebé anecdòtic. Els enginyers de les empreses tecnològiques dediquen les seves estones lliures a llegir ciència-ficció, i aquesta els permet anar més enllà i pensar en escenaris futurs. Per això podem veure certa correlació entre el futur del transport i els escenaris descrits en aquestes novel·les.
Fa poc també s’estrenava la pel·lícula 'El círculo', protagonitzada per Tom Hanks i Emma Watson. Es basa en la novel·la de ciència-ficció del mateix títol. En aquesta la protagonista treballa en una empresa tecnològica i el que es mostra a la pantalla no està gaire lluny de la nostra realitat diària. Això és, un món digital omnipresent i invasiu per a les persones. Tot molt versemblant, com si l’argument literari encaixés perfectament amb el que gairebé estem vivint avui dia.
Aquestes dues informacions no són anècdotes, sinó que són una mostra d’una tendència predominant en el sector tecnològic. La ciència-ficció es considera una via creativa i d’inspiració. Vegem-ne altres exemples: l’empresa Oculus regalava la novel·la Ready player one als seus empleats perquè obtinguessin amb la seva lectura certa inspiració. Un apunt: Steven Spielberg ja n’està preparant la versió cinematogràfica per estrenar-la l’any que ve. Altres companyies, com Microsoft, trobaven en la sèrie Start Trek la referència per dissenyar les seves ulleres de realitat virtual. Algunes start ups de Silicon Valley estan contractant escriptors de ciència-ficció i de literatura fantàstica per incloure les seves idees entre els seus nous projectes per dissenyar el futur. En laboratoris de prestigioses universitats com el MediaLab de l’Institut Tecnològic de Massachusetts, utilitzen la ciència-ficció per començar a modelar el futur de llarg termini i verificar quines idees de la literatura es poden convertir en realitat. 

La literatura i els seus diversos gèneres han sigut font d’inspiració en molts àmbits. Que avui la ciència-ficció sigui la musa del sector tecnològic ens obliga a avaluar la seva influència. La importància que tingui en la creació d’imaginaris col·lectius serà fonamental per determinar el seu poder en la nostra societat.

Primer element a considerar: la tecnologia i el seu impacte en la societat. Les novel·les poden imaginar qualsevol present i futur; aquí radica la seva naturalesa. Però quan la tecnologia s’introdueix en la realitat, la interacció amb els humans és fonamental. La tecnologia preveu molts usos, però la seva implementació no serà completa fins que sigui adoptada com a part de les nostres rutines diàries. Així que pensem en la ciència-ficció com un camí creatiu i per donar a la imaginació una via de sortida, però no ho fem amb ingenuïtat ni amb una fe cega en les bondats de la tecnologia.
La tecnologia és progrés, però aplicada amb visió crítica. Els condicionants ètics i el respecte als valors humans han d’establir sempre els límits del seu abast. Així mateix, el respecte a la privacitat de l’usuari ha de ser considerat un element fonamental a salvaguardar. A més, l’omnipresència de la tecnologia ens facilitarà moltes dades, però moltes quedaran en mans de les empreses privades. Això explica la necessitat que la transparència sigui un valor en alça i requerit en qualsevol activitat empresarial. La construcció dels imaginaris col·lectius no és tema intranscendent, sinó transcendental per a la societat; així que no es pot deixar en mans de qualsevol. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada